GALM

Galm is geen klassieke (muziek)academie, noch een alternatief ervan. Met een geheel eigen aanpak waarbij laagdrempeligheid en individuele expressie centraal staan en verbonden worden met gemeenschapsvorming, legt Galm in de praktijk de nadruk op ‘doen’ in plaats van ‘leren’. Jongeren van 7 tot 77 jaar kunnen op een speelse, ongedwongen manier kennis maken met hun interesses en talenten eerder dan op een belerende, schoolse manier.

Sinds 2015 leidt Willem-Jan Raddoux de GALM als bovenlokaal project ter bevordering van de artistieke expressie bij jongeren.

Contact WJ: Willem-Jan.Raddoux@paenhuys.be of 0471 72 11 07

 

Vragen over de cursussen, contacteer onze permanent verantwoordelijke Michaël Vandeput

0494/ 63.01.02
016/76.73.76
info@paenhuys.be

 

 

OVENBUREN

BROOD IS LEVEN – Bouw van een traditionele houtgestookte bakoven

Eind 2017 klopte GALM aan bij Provincie Vlaams-Brabant met het plan een leemoven te bouwen in het kader van 'Jouw ultieme idee voor Jeugdwerk'. Na enkele plaatsbezoeken besliste de deputatie ons project te weerhouden!

Samen met Dirk Lembrechts van Monumentenwacht en een groep gemotiveerde jongeren van 't Paenhuys maakten we een plan op voor de bouw van een leemoven. Na prospectie van alle hoeken van ons park, vonden we een geschikte plaats en begonnen aan de fundering...

 

      

A: Ambachtelijk en authenticiteit

Een bakoven is een gemetselde oven om brood en ander lekkers in te bakken. Die oude, karakteristieke bakovens en bakhuisjes zijn helaas bedreigd. Niet alleen de gebouwtjes zelf verdwijnen, ook de kennis om bakovens te bouwen en te gebruiken dreigt verloren te gaan. Met dit project wil jeugdhuis ’t Paenhuys hier iets aan doen!

B: Bakfeest, beleving

We streven ernaar mensen uit de omgeving van het jeugdhuis samen te brengen rond deze gemeenschappelijke oven om op vaste momenten het bereide deeg af te bakken. Op speciale gelegenheden kunnen we koeken en taarten bakken.

C: Creativiteit, culinair

Om de beleving van dit bakfeest buiten een culinaire, ook een extra creatieve toets mee te geven, gaan de jongeren van het jeugdhuis zelf aan de slag onder professionele begeleiding. Zo leren de Paenluyzen metsen, houtsoorten en de duurzaamheid ervan. 

 

 

DE SCHUUR

In het park van het jeugdhuis bouwen de jongeren aan een 'Schuur' met een dubbele functie: enerzijds zal zij dienen als opslagplaats (lees: materiaalkot), anderzijds zal zij de nobelste aller taken vervullen, die van buitentoog!

1ste fase

Maart – Juni 2017

Metsen! Gedurende 4 weekends en evenveel weekdagen gingen een tiental Paenluyzen aan de slag en trok een aantal muren op die ze bekleden met een originele gevelsteen.

2de fase

September – December 2017

Heel wat jongeren van jeugdhuis 't Paenhuys staken de voorbije maanden de handen uit de mouwen en werkten samen aan de bouw van een dak op onze Schuur.  Onder de deskundige leiding van Bart Nicolaes kreeg ons park zo een nieuw verfrissend uitzicht.

3de fase

Februari – Maart 2018

Plaatsen van uitneembare ramen, schuifdeur, elektriciteit, binnenafwerking, ontschorsing der 'steunboom', groendak ... we zitten niet stil!

 

 

FIEtST!

Workshops

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om aan je fiets te sleutelen. Haal je fiets geheel uit elkaar om alle lagers eens goed te smeren en zand te verwijderen. Leer remblokken vervangen, banden plakken, schoonmaken en smeren.

Data workshops: tba

 

 

 

 

FIEtST!tocht

Tijdens het Hemelvaartweekend organiseert FIEtST! al voor de 6de keer op rij een avontuurlijke fietstocht langs autovrije/luwe wegen. Dit jaar springen we in het zadel van 10 tem 13 mei en zetten koers naar de Kalmthoutse Hei.

 

 

CURSUSSEN

GALMvoorstellingen 2018

Neem een dikke rode stift en noteer alvast de data van de voorstellingen in uw agenda. Op vrijdag 27/04, zaterdag 28/04 en zaterdag 05/05 geven onze leerlingen weer het beste van zichzelf!

Jaarcursussen

Hier vinden jullie het vernieuwde cursusaanbod voor het 26e galmjaar dat start op 3 oktober 2017: