GALM

Galm is geen klassieke (muziek)academie, noch een alternatief ervan. Met een geheel eigen aanpak waarbij laagdrempeligheid en individuele expressie centraal staan en verbonden worden met gemeenschapsvorming, legt Galm in de praktijk de nadruk op ‘doen’ in plaats van ‘leren’. Jongeren van 7 tot 77 jaar kunnen op een speelse, ongedwongen manier kennis maken met hun interesses en talenten eerder dan op een belerende, schoolse manier.

Vragen over de cursussen, contacteer onze permanent verantwoordelijke Michaël Vandeput

0494/ 63.01.02
016/76.73.76
info@paenhuys.be

OVENBUREN

BROOD IS LEVEN – Bouw van een traditionele houtgestookte bakoven

Eind 2017 klopte GALM aan bij Provincie Vlaams-Brabant met het plan een leemoven te bouwen in het kader van 'Jouw ultieme idee voor Jeugdwerk'. Na enkele plaatsbezoeken besliste de deputatie ons project te weerhouden!

Samen met Dirk Lembrechts van Monumentenwacht en een groep gemotiveerde jongeren van 't Paenhuys maakten we een plan op voor de bouw van een leemoven. Na prospectie van alle hoeken van ons park, vonden we een geschikte plaats en begonnen aan de fundering. Alle bouwmaterialen werden verzameld, het smeedwerk gemaakt en begin mei begon het metselwerk.

Na de ovenvoet in Gobertangesteen, metsten we de keermuten en het ovenfront in paepesteen. Ook het deurtje werd geplaatst!

Daarna was het de beurt aan Julie, Robbert Jan, Bart, Geert, Robert, Willem-Jan en Roel om, onder begeleiding van Dirk, het ovengewelf te bouwen. Het ovengewelf dient goed ingepakt te worden en daarom plakten/smeten/streken we een dikke laag van 10cm stroleem erop. De droogtijd van 3 maanden ging in op 12/06/2018.

Voor we de oven een eerste keer opstoken, plaatsen we een houten dakconstructie over de oven. De plannen worden momenteel getekend om deze begin oktober op te bouwen.

    

                                                                    

A: Ambachtelijk en authenticiteit

Een bakoven is een gemetselde oven om brood en ander lekkers in te bakken. Die oude, karakteristieke bakovens en bakhuisjes zijn helaas bedreigd. Niet alleen de gebouwtjes zelf verdwijnen, ook de kennis om bakovens te bouwen en te gebruiken dreigt verloren te gaan. Met dit project wil jeugdhuis ’t Paenhuys hier iets aan doen!

B: Bakfeest, beleving

We streven ernaar mensen uit de omgeving van het jeugdhuis samen te brengen rond deze gemeenschappelijke oven om op vaste momenten het bereide deeg af te bakken. Op speciale gelegenheden kunnen we koeken en taarten bakken.

C: Creativiteit, culinair

Om de beleving van dit bakfeest buiten een culinaire, ook een extra creatieve toets mee te geven, gaan de jongeren van het jeugdhuis zelf aan de slag onder professionele begeleiding. Zo leren de Paenluyzen metsen, houtsoorten en de duurzaamheid ervan.

Op zaterdag 20/10 doen we mee aan de Ronde van de Bakoven, een organisatie van Regionaal Landschap Zuid Hageland. Spring eens binnen tussen 14u en 17 voor een drankje en een stuk taart in ons gelegenheidscafé 'De Schuur' en kom meer te weten over onze oven!

 

 

 

DE SCHUUR

In de loop van 2017/2018 bouwden onze jongeren in het park van het jeugdhuis aan een 'Schuur' met een dubbele functie: enerzijds zal zij dienen als opslagplaats (lees: materiaalkot), anderzijds zal zij de nobelste aller taken vervullen, die van buitentoog!

1ste fase

Maart – Juni 2017

Metsen! Gedurende 4 weekends en evenveel weekdagen gingen een tiental Paenluyzen aan de slag en trok een aantal muren op die ze bekleden met een originele gevelsteen.

2de fase

September – December 2017

Heel wat jongeren van jeugdhuis 't Paenhuys staken de voorbije maanden de handen uit de mouwen en werkten samen aan de bouw van een dak op onze Schuur.  Onder de deskundige leiding van Bart Nicolaes kreeg ons park zo een nieuw verfrissend uitzicht.

3de fase

Februari – Maart 2018

Tijd vor de afwerking! Plaatsen van uitneembare ramen, schuifdeur, elektriciteit, binnenafwerking, ontschorsing der 'steunboom', dakshingels plaatsen, groendak ... we zaten niet stil!

 

 FIEtST!

Workshops

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om aan je fiets te sleutelen. Haal je fiets geheel uit elkaar om alle lagers eens goed te smeren en zand te verwijderen. Leer remblokken vervangen, banden plakken, schoonmaken en smeren.

 

 

 

FIEtST!tocht

Tijdens het Hemelvaartweekend organiseerde FIEtST! al voor de 6de keer op rij een avontuurlijke fietstocht langs autovrije/luwe wegen. Dit jaar sprongen we in het zadel van 30 mei tem 2 juni en zetten koers naar de Zeeland.

 

CURSUSSEN

GALMvoorstellingen 2020

Op vrijdag 01/05, zaterdag 02/05 geven onze leerlingen weer het beste van zichzelf.

 

 

Jaarcursussen

Hier vinden jullie het vernieuwde cursusaanbod voor het 29e galmjaar dat start op 1 oktober 2019.

Prijzen

Gitaar (bas/elek./akoest.)   €125<12 jaar>€145

Drum, piano, doedelzak, cello, accordeon, zang, keyboard, koperblazers, Ierse fluit, dwarsfluit   €220

DJ, kinderkoken, theater, djembé   €125

 

Nieuwe cursus februari 2020!!!